Nu satsar Solör Bioenergi vidare på energieffektivisering och installerar en elturbin på fjärrvärmeanläggningen i Svenljunga. Tack vare elturbinen kommer anläggningen vara självförsörjande på el, då turbinen omvandlar hetvatten från fjärrvärmeproduktionen till el. Detta är den tredje installationen av elturbin som görs inom Solör Bioenergis fjärrvärmeverksamhet och ett fortsatt steg i rätt riktning för att bli än mer klimatsmarta.
Solör Bioenergy Group är en ledande aktör inom förnybar energi baserad på trädbränslen med 190 500 användare varje dag. Bolaget finns på 147 platser i framför allt Sverige och Norge där de producerar och distribuerar fjärrvärme, ånga och el till bostäder, företag, offentliga verksamheter och industrier. Verksamheten omfattar även energiåtervinning av impregnerat trä och produktion av biobränsle. Genom att ta tillvara på skogens resurser vill Solör bana väg för ett hållbart samhälle med minskade koldioxidutsläpp.
Fjärrvärmen i Svenljunga har varit igång sedan början av 80-talet och drivs sedan 2011 av Solör Bioenergi. På anläggningen finns en biobränslepanna som årligen producerar cirka 45 GWh fjärrvärme av material som huvudsakligen består av returträ.
Fantastiskt steg i rätt riktning
Energieffektivisering är en viktig del i Solör Bioenergis arbete och bolaget arbetar kontinuerligt med att spara energi i anläggningarna genom att öka verkningsgrader och minska förluster.
Traditionellt behövs vatten göras om till ånga, som i sin tur driver en turbin, för att kunna producera el. Den ORC-turbin från Againity som nu är på gång att installeras använder istället delar av hetvattnet, vilket är en restprodukt från värmeverkets panna, och omvandlar detta till el för lokal användning på värmeverket.
– Installationen av ORC-turbinen är ett fantastiskt steg i rätt riktning för Solör Bioenergi som verkar för klimatsmarta lösningar. Förutom att vi kommer vara självförsörjande på el har vi dessutom möjlighet att sälja en del av elen, säger Nicklas Eld, regionchef Solör Bioenergi Väst.
ORC-turbinen är den tredje installationen av elturbin som görs inom Solör Bioenergis fjärrvärmeverksamhet. För två år sedan installerades en turbin på Solör Bioenergis fjärrvärmeanläggning i skånska Hörby. Nu pågår installation även i Vilhelmina.
– Att producera el för eget bruk är klimatvänligt på minst två sätt; vi avlastar elsystemet på den ort vi verkar och gynnar därmed en elektrifiering av samhället. Dessutom köper vi mindre el än förut vilket är en tydlig energieffektivisering, säger Anders Pettersson, VD Solör Bioenergi Fjärrvärme AB.
Läs artikeln på Bioenergitidningens webbplats>>